In de wereld van luxehandtassen springt één naam eruit als een baken van tijdloze elegantie en voortreffelijk vakmanschap: Delvaux. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1829, is het Belgische modehuis het allereerste handtassenmerk wereldwijd, wauw! Onder de vele meesterwerken die Delvaux in de loop der jaren de wereld instuurde, is de Tempête een waar icoon, dat het summum vertegenwoordigt van vintage luxe. In deze blogpost duiken we in de geschiedenis en de aantrekkingskracht van de Tempête, een tas die het hart heeft veroverd van mode-enthousiasten en verzamelaars door de generaties heen.
De Tempête maakte zijn debuut in 1967 en werd gecreëerd als reactie op de veranderende behoeften van moderne vrouwen in de jaren 1960, die een handtas vereisten die zowel functioneel als stijlvol was. Haar naam betekent letterlijk ‘storm’ en verklapt waar de ontwerpers hun ontwerpspijs haalden. Ze is namelijk geïnspireerd op het zeil van een schip: bold and beautiful!
Materialen en Vakmanschap
De aandacht voor detail is ongeëvenaard, met elk element met uiterste precisie vervaardigd.
Delvaux staat bekend om zijn toewijding aan uitzonderlijk vakmanschap en het gebruik van de beste materialen ter wereld. De Tempête is geen uitzondering. Elke tas wordt met de hand vervaardigd in het atelier in Brussel, waar bekwame ambachtslieden alleen de hoogwaardigste leersoorten en materialen gebruiken. De Tempête is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder klassiek leer (telkens kalfs), exotische huiden en zelfs gelimiteerde edities versierd met edelstenen, waardoor het een waar verzamelobject is.
Heb je ooit het geluk gehad om een Tempête te bemachtigen, vintage of nieuw? Dan weet je het: je hebt een zuiver staal vakmanschap in handen. Dat zie je en voel je. Namaak van de Tempête komen we dan ook nauwelijks of niet tegen. Hoe zouden ze er wel moeten aan beginnen?
De Tempête is opgebouwd uit een indrukwekkend aantal individuele onderdelen, minstens 60, wat getuigt van het complexe en zorgvuldige productieproces.
Hoewel het exacte aantal onderdelen kan variëren afhankelijk van het specifieke ontwerp en de grootte van de Tempête, kunnen we enkele van de essentiële onderdelen noemen die deel uitmaken van deze handtas:
- Hoofdlichaam: Dit is het centrale deel van de tas, waarin al je spullen worden bewaard. Het hoofdlichaam kan uit meerdere stukken leer bestaan, die zorgvuldig aan elkaar worden gestikt.
- Voering: De voering aan de binnenkant van de tas zorgt voor een mooie afwerking en extra bescherming. Meestal is de tas afgewerkt in suède. Aparte steekzakjes worden dan weer gevoerd in Toile de Lin.
- Schouderbanden of handvatten: De Tempête wordt geleverd met verschillende opties voor draagbaarheid, zoals handvatten of een schouderriem, en deze onderdelen zijn doorgaans ook afneembaar. De vintage variant, van voor jaren ’90, heeft nog geen schouderriem en draag je enkel tophandle. Ikzelf hou hier ook het meest van. De Tempête is namelijk geen pluimgewicht met zijn 60 onderdelen. De GM (het grote model) draag je dus bij voorkeur ook aan de hand.
- Sluitingen en hardware: Het karakteristieke element van de Tempête is de kenmerkende sluiting in de vorm van een paardenhoofd. De sluiting, eentje langs weerszijden, zorgt voor spanning op de tas. Je kan de tas losser of vaster maken dmv een pengat te kiezen. De sluiting kan ook gewoon loshangen voor extra streetcred 😉
- Stiksels en naden: Elk stuk leer wordt met uiterste precisie gestikt en genaaid, wat de duurzaamheid en esthetiek van de tas verbetert.
- Interieurvakken en compartimenten: De Tempête bevat doorgaans één centraal compartiment en één of twee kleinere rits en/of steekvakjes.
De exacte constructie van de Tempête kan variëren op basis van het specifieke model en de ontwerpelementen die in die versie zijn opgenomen. Wat echter consistent blijft, is de toewijding van de métiers aan het vakmanschap. Een Tempête vandaag de dag ziet er quasi hetzelfde uit als 50 jaar terug, mits wat kleine aanpassingen in verhoudingen.
Verzamelwaarde
Voor velen is de Delvaux Tempête meer dan alleen een handtas; het is een verzamelobject en een investering. Vintage Tempête-tassen, vooral die in onberispelijke staat, zijn bekend om in waarde te stijgen in de loop van de tijd, waardoor ze een gewild item zijn in de luxe tweedehandsmarkt.
Wat voor mij het grote verschil maakt, waar de Tempête zich écht onderscheidt is haar duurzaamheid. Het grote verschil met de Brillant wordt namelijk pas na 50 jaar zichtbaar. Ondanks dat ze in dezelfde prijsklasse zitten, er quasi evenveel mansuren aan gewerkt zijn en uit min of meer evenveel onderdelen bestaat is een Tempête uit de jaren 70 vandaag nog even knap als weleer. Ze is bestand tegen de tand des tijds en eigenlijk is de Brillant dat veel minder. Het grote verschil zit hem in het ontwerp en de constructie van de tas. De Brillant’s rug durft doorbuigen door het zware gewicht van de boekel. Haar handvat ziet af en zeker als je ze crossbody draagt.
Dan duwt het handvat tegen je lichaam en dreigt ze naar voren te vallen. Het is een proces van meerdere decennia, maar maakt dus wel het verschil bij een vintage stuk. En hoe komt het dan dat we deze problemen bij een Tempête veel minder of helemaal niet tegenkomen? Wel, het profiel van de Tempête is een zuiver staaltje architectuur. Door de driehoeksvorming in de zijkant heeft de tas veel meer vormvastheid. De rug buigt niet door, nooit, en blijft kaarsrecht. Het handvat is ook zo ontworpen dat het met haar breedste en dus sterkste kant bevestigd is aan de tas en zo bestendigt is tegen knik. Het zijn kleine verschillen, die de eerste jaren nauwelijks of geen verschil maken. Maar, na een halve eeuw wint de Tempête. Hoera!