Ik wind er geen doekjes om. Mijn drijfveer om te starten met het verzamelen van Delvaux is gekiemd vanuit het idee van beleggen. Gisteren werd mijn webshop aangevuld met een wel heel bijzondere Delvaux. Een Brillant MM boxcalf uit 1974 in camelkleur.
Een Delvaux naar mijn verzamelhart. Naast het certificaat zat er ook betaalbewijs bij de tas. 3.500 frank zou ze gekost hebben, het icoon van Delvaux. Toen gekocht op bestelling op 7 februari 1974.
Vier dagen later op 11 februari 1974 zou de gelukkige eigenaar buiten wandelen met haar nieuwe pronkstuk.
Welkom bij deze blogpost, gewijd aan de Brillant als belegging. Ik ontdek graag samen met jullie waarom deze creatie uit 1958 niet alleen een modeaccessoire is, maar ook een waardevolle belegging.
Hetgeen de zot ervoor geeft
Een aspect dat de Brillant tot een begerenswaardige investering maakt, is de exclusiviteit. Delvaux staat erom bekend slechts een beperkt aantal handtassen per ontwerp uit te brengen, wat de zeldzaamheid en uniciteit van de Brillant versterkt. Met limited edition releases en handgemaakte precisie wordt elke tas een kunstwerk op zich, waardoor de waarde ervan wordt versterkt. Dat is trouwens bij elke Delvaux het geval. Maar, Delvaux heeft uiteraard enkele tassen die het merk haar ‘Héritage’ noemt en dus bekendstaan als interessante belegging.
De piramide van Delvaux bestaat uit drie voorname ontwerpen:
- Bovenaan staat de Brillant
- Daaronder vinden we de Tempête terug (zie vorige blogpost)
- Met daaronder de Madame, de recentere variant van de Marronnier
In principe zijn dit de drie belangrijkste en meest waardevolle modellen van het merk Delvaux. Maar, door de jaren heen hebben zich enkele ontwerpen -onofficieel- aan dit lijstje weten toe te voegen.
Zo zijn -om uiteenlopende redenen- ook de Givry, de Pin en de Bourgogne, volgens mijn eigen ervaring, best wel waardevol als we kijken vanuit het perspectief van de belegging. Wellicht vergeet ik nog enkele modellen op te noemen. Maar vanuit het oogpunt van mijn expertise en dankzij de grafieken van mijn webshop mag ik er vanuit gaan dat dit de allerpopulairste modellen zijn. En, populariteit bepaalt uiteraard de waarde van een Delvaux als geen ander.
En dus is één van mijn favoriete uitspraken wanneer men polst achter de waarde van een bepaalde Delvaux: “hetgeen de zot ervoor geeft”.
Een statussymbool met groeiende waarde
In de wereld van luxe is de Brillant dus niet alleen een accessoire; het is een statussymbool. De tas straalt prestige en stijl uit, waardoor het de aandacht trekt van verzamelaars en liefhebbers. Vintage luxeartikelen hebben in het algemeen de neiging in waarde te stijgen, gedreven door een groeiende vraag en een toenemend bewustzijn van de unieke kwaliteiten die deze items bezitten.
Maar hoe zit het dan met een nieuwe Brillant versus een vintage Brillant?
Welke van beiden is de beste investering en waarom?
Eerst en vooral: ik ben geen expert in beleggingen, noch een expert in Delvaux of de geschiedenis van Delvaux. Ik durf me zelf wel voorzichtig een expert noemen in vintage Delvaux. Ik restaureer ze en er gingen in 2023 alleen al meer dan 400 Delvaux doorheen mijn handen. Delvaux die ik zelf opkocht, restaureerde en weer op de markt bracht.
Ik heb dus wel een goed gevoel voor de waarde van een bepaalde tas. Ik weet met andere woorden wat ‘populair’ is en welke tassen een hoge verzamelwaarde hebben door hun geschiedenis, hun uitvoering of hun beperkte oplage. Ik ben dus ervaren in het bepalen van hun waarde.
Als case om te spreken over ‘de Brillant als belegging’ gebruik ik graag de Brillant MM boxcalf uit 1974 in camelkleur die ik gisteren aanbood op mijn webshop.
Het certificaat wist me te vertellen dat de tas destijds 3.500 frank had gekost. Belgische Frank, want ze werd in Brussel gekocht.
3.500 frank, dat is relatief weinig, vandaag de dag toch. Dat is ongeveer 87 euro. Toen de dag was 87 euro een relatief groot bedrag. De koopkracht van 87 euro was groter dan dat het vandaag is. Wat wil zeggen dat men meer kon kopen met dat bedrag in 1974 (een Brillant), dan men vandaag met exact dat bedrag zou kunnen kopen (een tasje uit de Zara bvb). Deze snelle hypothese houdt uiteraard geen rekening met de inflatie. Zoals ik al zei ben ik geen economisch expert (verre van, help!), maar dat moet je ook niet zijn om volgende berekening te maken.
GELD ONDER SPREEKWOORDELIJKE MATRAS STEKEN
jaar 1974 | 3.500 frank |
jaar 2023 | 804 frank (20 euro) |
3.500 frank zou in 2023 nog een koopkracht hebben twv 804 frank, dankzij de inflatie die op 49 jaar maar liefst 77,03 % bedraagt. Je geld is dus in koopkracht gedaald.
Maar wat blijkt nu dat wanneer men 50 jaar geleden datzelfde bedrag dan toch niet onder de spreekwoordelijke matras steekt, maar investeert in een Brillant van Delvaux?
GELD INVESTEREN IN EEN BRILLANT
jaar 1974 | 3.500 frank (87 euro) |
jaar 2024 | 3.600 euro (145.223 frank) |
Investeren in nieuw of vintage?
Maar, hoe zit dat nu met diezelfde investering anno 2024? Wat doen we het best met ons geld (dat we te veel hebben en niet nodig hebben op korte termijn)?
Investeren we het in een vintage Brillant of een nieuwe Brillant recht uit de Delvauxwinkel?
Het antwoord is niet eenzijdig. Het grote verschil tussen beiden is dat een vintage Brillant op een spreekwoordelijk plateau zit en niet meer zal dalen in waarde. Een nieuwe Brillant zal eigenlijk instant dalen in waarde en pas na 20-25 jaar stabiliseren en op dit spreekwoordelijk plateau terecht komen. Dit is eigenlijk hét moment om als vintage-koper te happen! Want een tas van deze leeftijd die op de markt komt zal dus normaal gezien stabiel blijven in waarde. Meer nog, ze zal hopelijk nog stijgen in waarde. Maar hoe komt dat dan precies?
Wel, de Brillant is niet gevoelig aan inflatie. De Brillant heeft ook geen koopkracht, enkel haar waarde heeft een koopkracht. De koopkracht zal dus niet meer dalen, maar eerder stijgen omdat de Brillant meedeint op de golven (pieken eigenlijk 😉 ) van vintage luxeartikelen.
We kunnen alleen maar gokken wat er in de toekomst zal gebeuren en zijn dus aangewezen op voorbije 50 jaar om zo de geschiedenis te projecteren op de toekomst. En dan moeten we dus kijken naar de prijszetting van een nieuwe Brillant (ca 7000 eur in 2024) en de swings van een vintage Brillant over de voorbije 50 jaar.
En dan kunnen we voorzichtig stellen dat de prijs van een nieuwe Brillant in 2074 pakken hoger zal liggen dan de winkelwaarde vandaag in 2024. Of die toekomstige nieuwprijs 41 keer zo hoog zal zijn dan de huidige winkelprijs kunnen we alleen maar naar gokken. Maar, de geschiedenis heeft ons getoond dat het kan en dus mogen we ook uitgaan van die verwachting én dat de Brillant, nieuw of vintage, altijd een goede investering is.
Ik zei al dat mijn antwoord niet eenzijdig zou zijn.
Vandaar geef ik graag ook mijn persoonlijke en professionele benadering mee.
Want een Vintage Brillant is niet altijd een goede investering. Een Brillant die rijp is voor het containerpark…is rijp voor het containerpark.
De waarde van een vintage Brillant (of andere Delvaux) wordt eigenlijk sterk beïnvloed door volgende parameters:
- De populariteit van de tas: de kleur (geel is doorgaans minder populair dan zwart), het gebruiksgemak (met riem of niet: al wordt dat door de vingers gezien in het geval van een Brillant en Tempête), is de tas ruim genoeg voor onze moderne noden?
- De verzamelwaarde van de tas: Delvaux is altijd in grote of minder grote maten een collectors item, aangezien elke editie van een Brillant maar uitgevoerd wordt in een gelimiteerde oplage. Maar, is ze ontworpen ter gelegenheid van een bepaalde belangrijke gebeurtenis, of het geesteskind van een belangrijke ontwerper, of is ze misschien uitgevoerd in een exotische ledersoort? Dan kan de prijs maal 2 gaan tov de standaarduitvoering van datzelfde model.
- De accessoires bij de tas: in het geval van Delvaux is dat het certificaat, de authentieke stofzak en het spiegeltje bij de tas. Vandaag de dag worden de nieuwe tassen verkocht zonder het typerende spiegeltje. De vraag is dus maar hoeveel waarde je hier aan mag hechten. Ook de overeenkomstigheid tussen tas en certificaat valt niet te controleren, omdat Delvaux niet werkt met ingeponste serienummers in de tas. Maar toch zien we dat de accessoires de prijs de lucht induwen. Het idee van een complete set spreekt aan en verkoopt.
- De conditie van de tas: de allerbelangrijkste parameter die de waarde van de vintage Brillant bepaalt is de staat van de tas. Een Brillant die rijp is voor het containerpark is … rijp voor het containerpark. Ze zal uiteraard altijd een kleine waarde behouden, maar enkele karakteriserende elementen zijn echt van sluitend belang voor de waardebepaling van de Brillant.
a) De stand van het handvat
Een van de meest voorkomende mankementen van een Brillant is het naar voren vallen van het handvat. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. Eén van de meest voorkomende redenen is het overbelasten van de tas. Ze wordt met andere woorden wel al eens te zwaar geladen waardoor het handvat letterlijk gaat uitrekken. De constructie binnenin het handvat verliest dat zijn grip op de flap waardoor het handvat zal platvallen. Een uitgerekt handvat is al snel enkele centimeters langer dan in authentieke vorm.
Een andere oorzaak is het crossbody dragen van de Brillant. De moderne variant is al dan niet voorzien van een riem. Wanneer de tas over de schouder of crossbody gedragen wordt zal het handvat de druk van het lichaam ondervinden tegen de tas en na enkele jaren naar voren beginnen leunen. In de meeste gevallen valt dit te restaureren, maar dit is een complex werkje. Het hele handvat wordt namelijk gedemonteerd.
b) De doorbuiging van de rug:
De rug en voorzijde van de tas zijn ook gevoelig aan de tand des tijds (wie niet, is de vraag 🙂 ). De concave vormgeving van het profiel van een Brillant hoort sluitend bij het ontwerp. Maar, de doorbuiging kan wel eens te extreem worden. Rug en voorzijde komen dan naar elkaar toe, waardoor de rug hol gaat staan. Dit is voornamelijk een esthetisch mankement, maar bepaalt het uitzicht van de tas zo sterk dat ook de waarde van de Brillant zal dalen. Er zijn verschillende redenen van doorbuiging: de voornaamste redenen zijn het trekkende gewicht van de zware boekel én het slecht stockeren van de tas. Als je je Brillant (en eender welke handtas) niet gebruikt, bewaar je ze best in een stofzak en met voldoende vulling in de tas zodat de vorm mooi authentiek blijft.
c) Wear and Tear
Onvermijdelijk wanneer je je Brillant gebruikt is dat ze kleine gebruikssporen zal beginnen vertonen. De hoekjes slijten makkelijk af wanneer je ze op de grond plaatst (niet op de grond plaatsen dus!). Gebruikssporen op het leder zijn ook niet te vermijden. Al zijn bepaalde ledersoorten beter bestand tegen gebruik, de meeste tassen zien af wanneer ze bvb een regenbui over zich heen krijgen. Ook de hardware is niet vrij van zorgen. De vergulde of verzilverde boekel zal al heel snel miniscule krasjes beginnen vertonen.
Maar, plezier van je investering blijft toch de allerbelangrijkste parameter in je afweging om de investering te maken al dan niet. Koop je die Brillant? Gebruik hem dan ook, verzorg hem tijdig en laat hem restaureren door een expert wanneer het nodig is.
Het goede nieuws is dat de meeste van bovenstaande errors kunnen aangepakt worden met zo’n restauratie. We doen het liefst een prijsvoorstel op maat. Maar, eigenlijk mag je er van uitgaan dat met een relatief kleine investering (ca 350 eur-475 eur) voor een restauratie je Brillant soms weer verdubbelt in waarde.
De moeite waard dus.